Bokpåsar för barnen

Publicerat 2024-01-17

Ni  har väl inte missat att vi har bokpåsar på Navet för barn 0-8 år.
Det är mycket enkelt. Välj påse, skriv numret på påsen samt namn och telefonnummer. När ni återlämnar kryssar ni i rutan "Åter"


"Märkt för livet" blev en succé

Publicerat 2023-10-12

Anna LindgrenVanDijken,värd(MoskoselFramtid)
Susanne Winther, initiativtagare till denna dag.
Dan Eriksson, föreläsare.
Birgitt Lindberg, föreläsare.

12.950 kronor blev intäckten denna dag. Det går oavkortat till organisationen Suicide Zero

- Dagen blev som jag tänkte säger en trött Susanne Winther. Det var fullt upp hela dagen från 12.00- 20.00.  Totalt tatuerade jag 18 kvinnor och en man. Tyvärr hann jag inte att tatuera alla som kom dagen till ära. Det var kö hela dagen.
-Det kom inte så mycket folk till föreläsningarna. Vilka förövrigt var väldigt intressanta och gripande. Men det gör ingenting, för detta var bara starten på
samtalet i detta viktiga ämne, avslutar Susanne.


På tu man hand med Susanne Winther

Publicerat 2023-09-29

Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. I samband med denna viktiga dag sker många olika typer av aktiviteter runt om i landet.
En liten fågel viskade i mitt öra att Susanne Winther från Moskosel ska ha ett arrangemang dagen till ära i sin tatuerings studio i Arvidsjaur som hon kallar Märkt för livet. ” Jag kontaktar Susanne och frågar om vi kan sätta oss ner, ta ett fika och ha ett samtal för jag blev  intresserad av hennes  initiativ denna dag.

Sagt och gjort, här sitter vi nu vid hennes köksbord.
- Susanne, berätta kort lite om dig själv. Vem är du ?

-Ja vem är jag. Hm…Få se nu. Jag är en 47-årig Norsk tjej. Har jobbat som tatuerare i Norge 19 år.  Flyttade till Moskosel maj 2021. Juni samma år öppnade jag min tatuerings studio i Arvidsjaur.
- Tog det lång tid att bygga upp en kundkrets ?
- Nej faktiskt inte. Medvetet så har jag  inte marknadsfört mig nämnvärt.
- Varför inte det ?
-  Efter 20 år i yrket då allt fokus låg på att vidareutvecklas och bygga upp en stor solid kundkrets har jag insett att livet består av fler komponenter än bara arbete.
- Helt sant. Vilka komponenter består ditt liv av då ?
- Det är viktigt att ta vara på nuet samt sin fysiska och psykiska hälsa. Livet är kort och vi måste ta vara på dom goda dagarna och lära oss av de dåliga.

- Jag försöker att ha en bra kosthållning, motionera med mina hundar. Vara ute i naturen. Men det allra viktigaste är att fånga dagen.  Därför planerar jag inte så långt in i framtiden. Jag vill kunna göra det spontana ibland.
- Vad menar du med det ?
- Att till exempel ta med sig frukost och hudarna och gå till Storholmen och bara njuta av både frukosten och naturen. Det är av spontanitet jag laddar mina batterier, det är där jag hittar min inspiration.
Att ha ett öppet sinne i mötet med andra människor är viktigt.  Att vi tillåter varandra att vara som vi är, vad än det må innebära.
 Jag brukar säga att man är en produkt, ett resultat av alla de människor man möter genom livet.
Mitt motto är  Normal is boring.  Livet blir liksom rikare  då,  mindre pretentiöst och allvarligt.

-Hur kommer det sig att du tagit initiativet till denna dag "Märkt för livet" ?
Vilket jag  för övrigt tycker är väldigt fint av dig.
- Tack...Det är något jag tänkt på länge.  I mitt yrke kommer man kunderna väldigt nära.  Jag kommer bokstavligen mina kunder in under skinnet.
De sista åren har jag märkt att det är mindre tabu att prata om psykisk ohälsa.  Mina kunder öppnar sig mer.
Mitt syfte med denna dag är helt enkelt att
synliggöra ett stort problem i en liten region.

-Som jag har förstått det kommer alla intäkter under denna dag att gå oavkortat till organisationen Suicide Zero.  Vill du kort berätta mer vad som sker denna dag .

-Ja precis. Suicide Zero är en solid organisation som är väldigt aktiv.  Denna dag är möjligt att få små tatueringar till ett reducerat, fast pris. Det kommer att finnas ett antal tatueringar att välja mellan. Under dagen har jag bjudit in 3 spännande gäster som kommer att hålla föreläsning om situationer i livet som varit svåra. ( Se program längre ner i reportaget )


- Tack Susanne för att du tog dig tid att berätta om denna dag och ditt arrangemang 
Märkt för livet.
Jag önskar dig lycka till och  hoppas verkligen att denna dag kommer att skapa en debatt i kommunen som är så behövlig.


Vad är  Zuicide zero ?

Vi vill få fler att göra mer för ett samhälle utan självmord. Varje år tar runt 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt. De resurser som idag satsas på suicidprevention står inte i relation till hur stort problemet är och det finns mycket okunskap, tabu, rädsla och stigma kring självmord.

Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Det gör vi till exempel genom att utbilda allmänheten och media om suicidprevention, påverka beslutsfattare och stödja forskning om självmord. Varje självmord är ett för mycket.

Myter och sanningar om självmord

Myt: Samtal om självmord kan "väcka den björn som sover".
Sanning: Att prata om självmord innebär inte att man ”väcker den björn som sover”. Att sätta ord på tankarna tillsammans med någon som vill lyssna kan istället hjälpa oss att hitta andra utvägar eller göra oss medvetna om att vi behöver söka hjälp.
Myt: De som talar om självmord gör det inte.
Sanning: Jo, de flesta som begår självmord har tidigare pratat om det. Däremot är det inte alltid som omgivningen har fångat upp budskapet. De som antyder självmordsplaner tror nämligen ofta att de är tydligare än vad de faktiskt egentligen är.

Myt: Det går aldrig att hindra en person som har bestämt sig.
Sanning:
Mellan 85-90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök och överlevt avlider inte av självmord senare i livet. Man vill egentligen inte dö, utan vill bort från sitt lidande. Alla som står runtomkring kan förstärka skälen att leva för den som mår dåligt. Även de mest allvarliga självmordstankar kommer och går. Många av dem som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: ”Hur kunde jag tänka så?”

Myt: Självmord inträffar plötsligt, utan förvarning.
Sanning:
De flesta självmord har en lång förhistoria. Självmordsprocessen kan pågå i flera år och inleds med självmordstankar som blir allvarligare och leder till självmordsförsök. I vissa fall avslutas processen med ett fullbordat självmord. Den långdragna processen gör det möjligt att finna åtgärder för att bryta den. Men hos unga kan självmord oftare ske plötsligt, därför är det viktigt att vara extra uppmärksam på tecken på psykisk ohälsa bland dem.

Enligt statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister
var det 11 701 människor som mellan 2008–2017 tog sina liv i Sverige. Det motsvarar 1,16 självmord per 1 000 invånareUtöver det registrerades drygt 3 400 (3 443) dödsfall som kan vara självmord, men där det inte klarlagts. Antal självmord/1 000 invånare:
        Boden 0,96 (57)          
        Piteå 1,07 (86)       
        Luleå 1,19 (125)       
        Älvsbyn 1,21 (133)     
        Kiruna 1,34 (167)     
        Haparanda 1,53 (214)     
        Arvidsjaur
1,55 (216)
       
Kalix 1,67 (227)     
        Pajala 1,80 (252)       
        Gällivare 2,02 (269)       
        Överkalix 2,08 (272)       
        Jokkmokk 2,16 (275)       
        Övertorneå 2,24 (279)
        Arjeplog 2,48 (286) 
Placering bland landets 290 kommuner anges inom parentes bakom kommunen.
Källa: Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån

Julmarknaden i Moskosel blev välbesökt en  tillställning


Publicerat 2023-12-13

Årets julmarknad i Moskosel blev en välbesökt tillställning. Uppskattningsvis kom ca 200 besökare. 
Anna Jackobsson, Unga Örnar Moskosel, 
 initiativtagare till julmarknaden :
- Det har varit en lyckad dag.  Det blev till slut 20 utställare.
Folk i byn har ställt upp med att hjälpa till med att baka fika, ordnat bord och julpyntat. Detta har blivit en fin tradition som uppskattas.
Vi har i moskosel med omnejd så otroligt många duktiga hantverkare. Det är hantverk av högsta klass.

Estelle, julmarknadens yngste entreprenör

Publicerat 2023-12-13

Estelle Wikberg, 7 år, är en företagsam tjej och trots sin ringa ålder har hon stor erfarenhet av  försäljning.  Bland annat har hon haft loppisar.
På julmarknaden detta år  sålde Estelle sina egentillverkade alster.
Färgsprakande teckningar och papperssnöflingor.
- Vad ska du göra med förtjänsten du gjort idag ?
- Det är enkelt. Jag och min familj brukar ibland ta en weekend semester  på något spännande hotell.  Då vill jag ha egna fickpengar och unna mig något extra säger hon stolt med ett leende på läpparna.

Michael Boman

Mikael stod för sång och musik i julens toner

45:ans Hantverk

Carola Sköld, Britt-inger Lindgren, Siw Jonsson och Marina Lindgren stommen i denna ekonomiska hantverks förening

Emma Lidström

-Jag älskar skog och natur.  Det är där jag hittar min inspiration. Fast måste erkänna att jag själv plockar inte svamp.

Wilma Mellander

Wilma från Piteå hade lopis med mycket smått och gott.

Carina Lundberg

Även Carina har låtit sig inspireras av skogens guld.

Susanne Winther och Tommie Hapakoski

Skärbrädor, leksaker och annan konst i ek är Tommies gebit.  Medans glas och trä olika former med tryck  är Susannes specialitet.

Gunhild Mosesen och Jimmy Johanson
Café Navet

Café Navet Hade öppet denna dag till ära.


Johannes Lundberg och Rikard Grundström
Lelu AB

Grabbarna visade de senaste modellerna av polaris.

Unga Företagare i Arvidsjaur

Elever från 2 året på Sandbackaskolan provar på hur det är att driva ett eget företag.   På skolan får de lektioner i entreprenörskap. Tjejerna jag pratar med tycker att detta är det ideala sättet att få inblick och känsla hur det är att driva eget .  På bild Kickan Jansson som är elevernas mentor.

Uteterass på Café Navet

Publicerat 2023-07-12

Mycket har hänt på Navet i sommar. Den efterlängtade utbyggnaden står klar och en terrass är byggd.
Daniel Nilsson,( Nilssons Bygg i Norr) står för det fina bygget.
- Moskoselbygden betyder mycket för mig. I Suddesjaur har jag och min familj hittat vårat paradis.  Affären och Café Navet är otroligt viktiga. 
Det har gett liv och rörelse igen. Servicen som erbjuds är fantastisk och man slipper åka in till centralorten.
Jag och min familj är köptrogen i butiken, utbudet är mycket bra.
Sen serveras det mycket god mat på Caféet. 
För mig kändes det mycket fint att bygga terrassen på Navet,
ett sätt att säga ett tack för den service som erbjuds samt att bidra med att göra Navet mer attraktivt. 

Moskoselframtid styrelse och personal tackar Daniel för sin medverkan att ta Navet ett steg vidare i utvecklingen.

Gunhild Mosesen

- Terrassen har blivit mycket omtyckt.  Det ser mycket välkommnande ut när man kommer körandes mot förrut då byggnaden kanske såg ut mer som en lagerbygnad.  Nu ser man att det liv och rörelse, säger Gunhild Mosesen som är ny chef på Navet.


Nu händer det !

Nu äntligen händer det som vi väntat på. Byggherrarna har anlänt och börjat med fas ett.
Utbyggnaden i sin helhet ska enligt planerna vara klar till sommaren. Det är spännande tider på Navet med mycket som är på gång.

Utbyggnaden klar

Publicerat 2023-07-12

Reaktionerna på utbyggnaden har varit mycket positiva. Såväl bland kunder som personal.
Det är nu lättare för personal att ta emot och packa upp varor.  Mer rymd och mer överskådligt.
-  Mer lättarbetat och mindre springande genom  bygnaden då nu allt är samlat på ett ställe, vilket sparar både tid och kraft, säger  Eva Granström.

- Det har varit värt all möda nu när vi har det färdiga resultatat. Och framför allt att våra kunder är nöjda och imponerade avslutar Britt-Inger Lindgren.

Vill bli mer attraktiva för barnfamiljer


PT 27-11-22

I Moskosel har invånarna ökat de senaste åren och demografin har blivit mer jämnt fördelad. Nu vill man ta nästa steg mot att bli fler i bygden. "Vi känner att vi måste satsa på barnen för de behöver en meningsfull fritid", säger kommunikatören Anna Lindgren Van Dijken.

Under hösten har Moskosel framtid bjudit in ortsborna till möte för att tillsammans hitta vägar till att bli en bygd som attraherar fler barnfamiljer.
– Vi presenterade ett koncept som är ett resultat av en revidering av utvecklingsplanen 2022–2025. Det här ska stärka attraktionen att leva och bo i Moskosel, säger Anna Lindgren Van Dijken, kommunikatör Moskosel framtid. Ett steg i den riktningen tror man bland annat är att skapa ytterligare en mötesplats.
– Högst upp på önskelistan, efter det som är uppfyllt med matbutik, servicepunkt, restaurang och kafé, står hälsa, barn och unga samt fritidsaktivteter.
Vi landade i att en multiarena och ett utegym är en bra kombination både för äldre och yngre. Multiarenan är enligt förslag 15x32 meter, med konstgräs och höga sarger på kortsidorna respektive låga på längden. På arenan ska tillgång till fotbollsmål, handbollsmål och basketkorgar som är höj- och sänkbara finnas. Konstgräset möjliggör också för att kunna spola is under vinterhalvåret.
– I anslutning till detta ska det finnas ett utegym, boulebana och även grillplats. Det blir en ny typ av mötesplats i byn, säger Lindgren Van Dijken. En offert har tagits in av ett företag som levererar och installerar sport- och aktivitetsutrustning över hela Skandinavien, framför allt till skolor.

Men för att visionerna ska bli verklighet behövs det att någon av föreningarna på orten tar på sig ansvaret att stå bakom satsningen.
– Vi har tagit fram ett färdigt koncept och lämnat över bollen till lokala föreningar att fundera på om de vill ta vid.
Vi har erbjudit oss att hjälpa till med ansökningar och finnas där som ett stöd, säger Lindgren Van Dijken och fortsätter:
– Det är inte aktuellt med Moskosel framtid för vi driver ju matbutik, serviceplats och restaurang och kafé. Det måste in nytt blod.

Sofie Lundgren Nilsson, landsbygdscoach, har tagit fram befolkningsstatisk som visar att fler väljer att flytta till Moskosel och närområdet.
– Siffrorna är för januari 2020 och november 2022 och det händer ju grejer. Det har tillkommit 45 stycken och det motsvarar 12,5 procents befolkningsökning i området. Staplarna börjar plana ut och det ökar framför allt i åldersspannet 30–40 och det är bra, säger hon.

En 3D-vision över hur multiarenan kan komma att se ut. Företaget Tress sport levererar ochinstallerar sport- och aktivitetsutrustning över hela Skandinavien.

Sofie Lundberg Nilsson, landsbygdscoach, och Anna Lindgren Van Dijken, kommunikatör.

Moskosel framtid hoppas att någon av föreningarna tar vid för att skapa ytterligare en mötesplats.

-Vi känner att vi måste satsa på barnen för de behöver en meningsfull fritid och något att sysselsätta sig med, säger Anna Lindgren Van Dijken, kommunikatör Moskosel framtid.

Fler flyttar till Moskosel och närområdet, det visar befolkningsstatisk. Framför allt är detstaplarna med de yngre åldrarna som börjar jämnas ut.

-12,5 procent, det är rätt mycket för en bygd, säger landsbygdscoachen Sofie Lundberg Nilsson om befolkningsökningen i området mellan 2020 och 2022.

Ett produktivt möte

2022-10-27

Pensionärer från Moskosel med omnejd träffades på skolan. Syftet med mötet var att kolla hur både önskemål och behov av aktiviteter ser ut för den lite äldre befolkningen. Mötet hölls i WORKSHOP-form dv.s att deltagarna delades in i små grupper. Där bollades ideér och förslag som sedan presenterades i den stora gruppen.

Sofi Lundberg Nilsson som höll i mötet är nöjd med utslaget av mötet. 
-
Behovet av aktiviteter synlighetgjordes.
Syftet med att få i gång olika aktiviteter är att stärka människors psykiska och fysiska välmåeende.

Många bra och igenomtänkta förslag framkom. Bland annat teater, gympa och rörelse för äldre, bingo/gåbingo, sång och musik, berättarbesök m.m

Alla förslag fullt igenomförbara och nu undersöker vi möjligheter till att finansiera detta projekt.



Adventsfika i Moskosel

2022-12-04

Adventsfikat i Moskosel blev en välbesökt tillställning. Flertalet hantverkare sålde sina alster och det fanns ett stort utbud av fika och allahanda förtäring. Det rådde en mysig stämning och massor med mingel.

45:ans Hantverk
Marina Lindgren och Siw jonsson
Unga Örnar
Anna Jackobsson
Mingel i sporthallen


Tage Lidström, Pensionär

- Det var ett bra intiativ att ha detta möte. Jag har själv många fritidsintressen och håller mig sysselsatt under stora delar av året. Men nu under de mörkaste månaderna då vintern kommer är det bra att det annordnas något för oss äldre.
Jag upplever att vi i pandemins skugga har blivit mer isolerade. Man hälsar inte på varandra längre som förr.
Vi lever i en annan tid idag, internet och TV spelar en allt större roll i människors liv.


Olga från Ukraina

Olga Yurasova kommer ifrån krigets Ukraina (Kiev) till lugna Moskosel. Hon är producentdesigner och visuell artist i sitt hemland. Olga är här med sin son som är 1.8 år.
-Jag har blivit så väl emottagen här i Moskosel. Det är fridfullt här.

Olga berättar att det är svårt med skapandet nu. Hennes tankar är med sina landsmän och sitt hemland. Hon har varit här sedan i april och hennes man kommer i september och förhoppningsvis stannar denna familj länge i Moskosel.

Anna och Linda satsar på barnen

Publicerat 2022-07-05

Anna Jakobsson har i flera år varit en eldsjäl i Unga örnar. Nu vill hon tillsammans med Linda Remahl och sin förening Moskosel Creative Park satsa på barnen i bygden.

Unga Örnar Moskosel fick av Leader Lappland beviljat projektet 123 kör. 
Det kan man få när barnen själva har en önskan/ förfrågan till aktiviteter eller inköp av olika slag. Detta är grunden till Linda och Annas planer för sin satsning. Dessutom har Unga örnar och Moskosel Creative Park beviljats verksamhetsstöd av kommunen. Planen är att bygga upp en mötesplats för unga. Med skapande och aktiviteter.
Ett barnrum med lek och spel, en skaparverkstad samt nyttjande av sporthallen för lek och rörelse
- Detta ska vara en öppen verksamhet för alla gärna i samarbete med andra aktörer och konstnärer.
Aktiviterna startar till hösten och de kommer att vara både spännande och varierande , avslutar Linda Remahl.

Uppstartsmöte med barn och föräldrar

Unga örnar och Moskosel Creative Park annordnade uppstartsmöte för att dels presentera sina planer men samt bolla ideér och fånga upp önskemål av både barn och vuxna.Det var ett lyckat möte där 13 barn och 10 föräldrar deltog.De som inte kunde komma är välkommen på nästa möte. Tid och datum presenteras snart.


Moskosel Framtid med i informationsfilm

Publicerat 2022-06-08

DigiBy = Digitala tjänster i byar. Digitalisering av service i Norrbottens landsbygder. Vi vill skapa bättre förutsättningar för våra landsbygder! Befolkade, aktiva och växande landsbygder bidrar i stor utsträckning till vårt samhällsbygge. Därför behöver dessa också få samma förutsättningar att utvecklas som mer tättbefolkade områden.

Ett pilotprojekt är en begränsad insats med begränsat antal deltagare och målgrupp under en begränsad tid. Ett sådant projekt gör det möjligt att testa nya antaganden, metoder och arbetssätt och skapa lärande utan att eventuella bakslag behöver bli problematiska.

Moskosel har haft turen att få delta i ett par pilotpojekt som Digiby har hållit i. Bland annat mötesplatsskärmen som är i entrén till fiket och så det digitala låset till lanthndeln. Det har varit två mycket lyckade testpiloter som nu är beständiga i Moskosel . Mötesplatsskärmen ersätter den "gamla" anslagstavlan med papperslappar.
- Den nya tekniken gör att vi når ut till fler samt att man har dagsfärsk information, säger kommunikatören Anna Lindgren van Dijken som ansvarar för skärmen i moskosel.
Digiby håller nu på att göra en informationsfilm där pilotprojekten har blivit lyckade för att sprida intresset för digitalisering.


Hela Sverige ska leva

Publicerat 2022-06-06

Dialogmötet som hölls på tisdagskvällen blev ett bra möte säger ordförande för Hela Sverige ska leva, sektion Norrbotten Sofi Lundberg - Nilsson. 

- I moskosel finns det en mycket väl förankrad Bygdeplan där 130 av 370 människor svarade på den enkäten som gjordes 2019. I den enkäten undersökningen framkom det att en matbutik, café och samlingsplats stod högst på listan. Den är en av grundstenarna för hur moskosel ser ut idag 2022. Vidare insamlande av relevant underlag skedde via byamöten samt företagsmöten.

Utvecklingsprocessen som skett i Moskosel har varit medskapande från dag ett. Vilket är ett måste om man ska nå framgång. Att man bjuds in till möten för att kunna påverka vad som händer i ens närmiljö är en viktig del i människors välmåeende. Men framförallt skapar det framtidstro. De senaste 2 åren har inflyttningen till byn ökat, vilket är superpositivt. Det är liksom ett kvitto på att utvecklingen som gjorts bär frukt.

Moskosel har blivit en framgångssaga som skapat stort intresse runt om i landet. Sofi berättar att hon fått både telefonsamtal och mejl från byar som vill veta mer om Moskosel och komma på besök.

Nu är Moskosel inne i fas 2. Där man ska se över bygdeplanen och enkäter på nytt för att se hur man ska gå vidare med att utveckla. Och vad som är möjligt av alla önskemål som framkommit. Något som finns med högt på listan är bl.a ett utegym.
Britt-Inger Lindgren och Eva Granström som är två av de eldsjälar som varit med från början önskar att yngre människor vill komma in med ny energi och fortsätta utvecklingen mot framtiden.


Sommarens loppis blev återigen en succé !

2022-09-29

Nu har hösten kommit och vi kan summera sommaren. Vi kan konstatera att byaloppisen blev en dundersuccé.
Café Navet sålde slut på 20 stora smörgåstårtor plus att kocken lagade extra mat av vad han hade i kylen.
Gustavssons Camping sålde slut all fisk. På rallar där Stalo krog stod och grillade hamburgare tog maten också slut.

Det är svårt att säga men intrycket är att det var lite mer folk denna sommar. Många utflyttade Moskoselare hade sökt sig hemåt för att gå en nostalgitripp genom byn. De som jag pratade med var så glada över utvecklingen i moskosel.

Moskosels Aktivitetsgrupp tackar alla som hade loppis och alla som besökte Moskosel den 23 Juli 2022. Vi ses nästa år igen !

Northern Sustainable Futures får selebert besök

Publicerat 2022-07-05

Linda och Goncalo hade under den 16 - 17 juni besök av regionpolitiker, näringsliv, kultur och Arvidsjaur KS. En samlig av kultureliten i Norrbotten.

Linda och Goncalo ger oss en rundtur i den majestätiska skolbyggnaden. Förvandlad till en oas av mångfaldens alla olika uttryck. Rum för rum visar de oss, samtidigt som de berättar tanken bakom kreationerna. Det är med brinnade passion de berättar och införlivar oss i deras värld. Det är en stolthet man hör i deras röster. Och det ska dom vara. Stolta över att genom konst och uttryck som inte låter sig begränsas, sätter lilla Moskosel på världskartan. Här i Moskosel har konsten inga gränser. Här på Moskosel Creative Lab hittar konstnärer ett utrymme att inte gränssättas i sina skapelse, vad det än må vara.

När jag går runt bland alla besökare hör jag hur en del prisar Linda och Goncalo. Någon är stum av beundran. En annan blev jätteinspirerad. Reaktionena var lika många som antalet besökare.



Verksamhetsledare Resurscentrum för konst
Region Norrbotten
Hanna Isaksson

Hanna Isaksson har möjlighet att ge en konstnär residens. (Boende och arbetsstudio under en begränsad tid) Får konstnären inte residens får hen själv bekosta vistelsen eller så får konstnären stöd av Northern Sustainable Futures. Konstnärerna som kommer stannar 1-3 månader. Mer konstnärer vill komma än vad man kan ta emot. Hanna har från dag ett varit en aktiv aktör för NSF, gett support och viss vägledning.

Välkommen !


Moskosel Framtid vinner pris

Publicerat 2021-11-24

Moskosel Framtid vann priset som årets butik i Arvidsjaur kommun. Priset togs emot av Britt-Inger Lindgren, Eva Granström och Roger Backman på Arvidsjauturgalan som hölls på Laponia.

- Vi fick ett myket varmt bemötande då vi tog emot priset, berättar Eva Granström. Innerst inne så önskade jag att vi skulle vinna men konkurensen var stor och så många bra företag var nominerade.

Att vi vann priset känns som ett kvitto på det jobb vi lagt ner de senaste 3 åren. Och att människor förstog våran vision och mål.
Det är en ära för oss att vi betyder så mycket för en hel bygd. Det var vårat mål avslutar Eva Granström.

Att 3 priser gick till Moskosel är fantastiskt. Förutom Moskosel Framtid fick  Anna Jakobsson och Goncalo Marques pris.

Stort grattis till er båda //
Moskosel Framtid

Roger Backman, Eva Granström och Britt-Inger Lindgren tog emot priset av Åsa Ivarsdotter


En kock till Café Navet I Moskosel

Vi hälsar Bengt-Ola Granberg välkommen som ny medarbetare på Café Navet.

Bengt är född i Moskosel på övervåningen i Storstugan sen bodde han ett par år i det "lilla rosa huset" innan de flyttade
För 9 år sedan köpte paret Granberg Bark i byn där de de senaste åren tillbringat semestrar. Innan Bengt-Ola började på Café Navet arbetade han som kökschef på Hotell Scandic Plaza i Umeå. Där var han i 10 år. Men när Coronan tog sitt fäste och restaurangbranschen gick ner på knä blev arbetssituationen väldigt krävande. Från 40 - 50 anställda ner till 15 blev situationen näst intill ohållbar då samma arbetsuppgifter skulle utföras.

Så när detta tillfälle i Moskosel dök upp tvekade paret Granberg inte en sekund. Boende hade de ju redan och har under åren trivts väldigt bra i Moskosel. Bengt och hans fru Mona såg detta som chansen till ett liv med mindre stress och större livskvalitet.



Att gå från kökschef med 30-40 anställda till en liten arbetsgrupp på 4 personer ser Bengt som både positivt och befriande.
Nu är han liksom "back to the roots " dvs tillbaks i köket, där han trivs.                                                  
Visioner
för Café Navet

Det finns två aspekter på Bengt-Olas utvecklingsplan. Dels att utveckla ett format för turismen samt ett arbete gentemot byborna. Ett exempel på det är att vi nu är i gång med dagens rätt för det har varit efterfrågat.
Vi är i ett tidigt stadium och så tiden kommer att utvisa hur vi förankrar våra planer.
Men vi kommer att ge ut kontinuerlig information.







Britt-Inger och Eva lämnar över stafettpinnen


Elaine Karlsson

Eva Granström och Britt-Inger Lindgren

Den Digitala butiken Handlarn blev en succé

Butiken öppnade den 28 december 2020.
Britt-Inger Lindgren och Eva Grantröm har varit drivande och skött om affären sedan starten.

-Det har varit en kul och lärorik tid säger Eva Granström och medger samtidigt att det ibland varit stressigt . Vi hade ju ingen av oss erfarenhet av att driva en matvaruaffär och är alltså självlärda. Att ha varit med om att starta upp detta känns unikt.

Britt-Inger nickar instämmande till Evas reflektioner och säger:
- Det har varit en fantastisk tid på många sätt.
Dels för att utvecklingen i Moskosel gått framåt de senaste åren på flera sätt samtidigt som man varit med om att skapa något samhällsnyttigt.
Men nu är det dags för oss att lämna över stafettpinnen till någon yngre. Det var det som var meningen att det skulle skapa arbetstillfällen avslutar Britt-Inger.

Elaine tar över

Elaine har redan jobbat i några veckor och tycker att det är ett roligt och bra jobb. Det är många olika arbetsmoment och tiden bara rinner iväg.
Men jag är i en inlärningsperiod och Britt-Inger är min mentor. Att exempelvis beställa hem varor kan vara knepigt i början. Det är flera olika leverantörer och alla har olika stoppdatum.
Det känns det tryggt att ha någon att rådfråga och någon som kommer med tips och ideér.
Britt-Inger, Anna, Bengt och Jimmy hjälper till i butiken på tisdagar då leveransen kommer för då behövs det mycket folk.
Elaine tror på en ljus framtid för butiken. Och nu går vi in i en högsäsong då sommarstugeägarna runtom Moskosel nyttjar butiken.










Digiby besöker Moskosel

Publicerat 2021-11-17

Vi vill skapa bättre förutsättningar för våra landsbygder! DigiBy står för Digitala tjänster i byar och handlar om att digitalisera service i Norrbottens landsbygder.

Befolkade, aktiva och växande landsbygder bidrar i stor utsträckning till vårt samhällsbygge. Därför behöver dessa också få samma förutsättningar att utvecklas som mer tättbefolkade områden.

Digitala tjänster i byar genomför pilottester av nya digitala lösningar för att öka kunskapen och tillämpningen av digitaliseringens möjligheter för serviceutveckling i Norrbottniska byar. Projektet kommer att utveckla nya metoder för att använda befintlig teknik och tjänster anpassas efter förhållandena i byarna.

 Moskosel har legat under Digibys vingar och fått delta i pilotprojekt som har hjälpt oss att komma dit vi är idag.
Det är Moskosel Framtid tacksamma för !

Givande dag

Det blev en lyckad träff när Digiby besökte Moskosel Framtid. Deltagandet var både fysiskt på plats och digitalt via länk. Deltagare från hela Norrbotten. Totalt ca 40 st.

Erik Mella , näringslivsstateg i Pajala berättar via länk om deras satsning på " Hubbar " i kommunen.

En hubb är en lokal med arbetsstationer, konferensutrustning, kök och gemensamma ytor med möjlighet att hyra en arbetsplats för kortare eller längre perioder. Genom Susanns Lanthandel finns det även möjlighet att hyra boende i samma lokaler.
Pajala kommuns roll i hubben är att bistå med viss teknisk utrustning, arbetsplatser, en servicepunkt för kommunmedborgare samt marknadsföring för att synliggöra möjligheten att arbeta på distans i ett naturskönt område.

Fantastiskt Pajala. Grattis !

  

Playipp, Digital mötesplatsskärm

Vi fick information om digitala touchskärmar som skall komma. Det är en skärm där man själv som turist och besökare skall kunna klicka sig fram för att kunna hitta tex andra turistmål på andra orter och närområden. Matställen, sevärdheter osv. Vi här i Moskosel är mycket taggade på den iden för det för oss här i Norrbotten närmare varandra. Möjligheterna är oändliga.


Piteå bokbuss, årets mobila bibliotek 2021.

Vi fick höra hur de jobbar och vilka tekniska lösningar som finns. Bland annat om att de ska införskaffa läsplattor för utlåning som skall vara förinstallerade med olika program för att underlätta för den lite äldre befolkningen som behöver och vill bekanta sig med det digitala.
Bokbussen utgör en viktig del av samhällsservicen på landsbygden.


Dagen innehöll Workshop

Vi blev indelade i 2 grupper där vi samtalade om hur digitaliseringen sett ut, vad den lett och hur vi ser framtiden.
Givande samtal som gett inspiration !

Dagen avslutas

Efter en mycket lyckad dag med information, utbytande av erfarenheter, samtal, workshops med mycket god mat och fika avslutar vi med ett gruppfoto av de fysiskt närvarande.

Moskosel Framtid tackar Digiby och alla deltagare !

På återseende !

Årets kulturpris gick till Goncalo Marques

Årets kulturpris: Goncalo Marques
Motivering: "Gonçalo Marques uppvisar ett otroligt driv och engagemang för att kulturen i inlandet ska få en egen plats och därigenom möjlighet att ta plats i samhället. På denna plats får olika konstnärliga uttryck, av personer från hela världen, utrymme att arbeta med sin konst. Pristagaren har skapat en plats där kulturen alltid är välkommen att utveckla sina idéer och få dem förverkligade. Gonçalos arbete gynnar Arvidsjaurs kommuns invånare som nu har möjlighet att besöka de olika utställningar, konserter och föreställningar som han anordnar. Med sitt engagemang och arbete har han utökat det kulturella utbudet i Arvidsjaurs kommun och visat att även kulturen har en plats i inlandet".


Anna Jakobsson fick Lions ungdomsledarstipendium.



Odlingsutbildning

sådde många frön hos deltagarna

Publicerat 2021-11-20

Under Lördagen hölls en odlingsutbildning av Elisabeth Öberg på Navet.

Odling av grönsaker i norr har stora möjligheter att lyckas. Odlingsförutsättningarna kan variera en hel del och det lokala klimatet kan skilja mycket på korta avstånd. Men med de rätta sorterna, en bra odlingsteknik och med hjälp av de ljusa dagarna och nätterna under sommarhalvåret kan man få fram fina produkter somm har en god smak och ett högt näringsinnehåll.

Elisabet Öberg jobbar på Länstyrelsen och i samarbete med Näramat Norrbottel livsmedelsstategi, Regionen och NK ( Norra kommunerna) driver hon nu ett projekt som innefattar trädgårdsutveckling.
Dessutom har hon ett eget jordbruk på 10 hektar i Börjelsbyn, Kalix kommun.
Elisabeth håller utbildningar vid förfrågan och hon berättar att intresset för odling har ökat markant i Norrbottet och då speciellt bland yngre. Det är roligt tycker hon säger hon avslutningsvis.

Vill ni ha tips och ideer om växter och odling så besök:

https://naramat.nu/kunskap-i-norr/tradgardsutveckling-i-norr/

https://jordbruksverket.se/vaxter/odling


Sofi Lundgerg Nilsson
Auktsjaur

Dagen har gett inspiration och jag längtar nu till sommaren så at man får börja.

Ulla Granberg
Akkajaur

Inspirerande dag och jag har fått nya tips på odlingsbara grönsakssorter.

Daniel och Eunis Andersson
Tjappsåive

Elisabet är kunnig och man får bra tips av henne. Vi har tidigare deltagit på hennes utbildningarberätter de.

Ensam är inte stark

Publicerat 12-07-2021

Ett mycket intressant möte gick av stapeln den 2 december på skolan dvs Nothern Sustainable Futures. Ett antal samlade företagare som diskuterade vikten av att samarbeta och inte konkurera.

Linda Remal och Goncalrs visade oss runt i skolan. Ingenting är sig likt . Det vittnar om vilket enormt arbete som är gjort. Tusentals med timmar . Varje rum är noga genomtänkta, allt har en mening.

Vi träffades i Brighton där vi båda var bosatta. Goncalo arbetade på Rolls Royce som ingenjör och jag som frilansande dansare och koreograf. Sedan såg vi den enorma potentialen i att skapa en plats och utveckla projekt som täcker flera discipliner - innovativt med konst och turism. Vi tror verkligen att multidisciplinärt är vägen framåt för nya affärsstrategier och säker hållbar tillväxt berättar Linda


De kände sig attraherade av den fantastiska potential som området har att erbjuda plus att Linda har rötter i Arvidsjaur. Många kanske endast ser naturen vid första anblick, som förvisso är helt fantastisk, även om det finns mycket mer än så. De ville skapa en plats som är fördelaktig för invånare såväl som utomstående publik samt locka nya människor med ett hållbart och ansvarsfullt förhållningssätt till naturen och lokalsamhället.

Vi vill blicka framåt i vår verksamhet och utveckla nya innovativa möjligheter till ett långsiktigt hållbart arbete, främst inom digitala strategier, konst och kulturaktiviteter samt turism och föreningsliv. Vi vill att Moskosel Creative Lab ska bli en mötesplats för ideer och utveckling.

Vi började vår väg i grannbyn Lomträsk, men lokalen blev för liten på grund av mängden deltagare som kom på aktiviteter och då hyrde vi sporthallen i Moskosel. När skolan i Moskosel kom till försäljning bestämde vi oss för att försöka utveckla en större verksamhet som idag är Moskosel Creative Lab.


Responsen och intresset från besökare och organisationer som vill komma, stanna och bo har varit helt fantastisk. Det finns även ett stort internationellt intresse.

Det vi saknar är att vår satsning skulle skapa större intresse från både kommun och lokalbor. Alla är välkomna.

Vi arbetar för att skapa ett levande Moskosel. Vi vet att människor här har fantastisk lokalkännedom, vi har internationell erfarenhet fokuserad på kultur och innovation. Tillsammans kan vi vara väldigt starka och bygga något speciellt för regionen.

Sedan starten har vi haft många gäster, allt från artister, volontärer och turister. Mer än 450 personer har varit hos oss, bott och arbetat. Vi har inte endast lockat tillfälliga besökare till orten några av våra gäster har dessutom valt att flytta till Norrbotten.

Vi tror att vår modell kan vara passande för samarbete med många lokala och regionala företag, eftersom vi erbjuder utrymme och plats för människor att komma för från korta till längre vistelser. Vi välkomnar och uppmuntrar andra aktörer att använda Moskosel Creative Lab på olika sätt som en plats för olika verksamheter.



Allt arbete och engagemang i byn är värdefullt och vi önskar att alla kan ha öppna sinnen för att kunna skapa goda framtida möjligheter tillsammans.
För att erbjuda en Moskosel gäst en unik helhetsupplevelse, kan vi (och andra lokala företag) arbeta tillsammans, och på så sätt erbjuda en unik helhetsupplevelse. Alla har vi olika egenskaper och kunskaper.
Det skulle vara fint om vi kunde organisera regelbundna möten där vi kan planera åtgärder för samarbete gemensamt.
Vi ber andra att gärna ta kontakt med oss vid intresse och då vi kan ordna en sammankomst. Vi är mycket glada över det påbörjade samarbetet med Moskosel Aktivitetsgrupp, Navet och det arbete Sophie gör, säger Linda avslutningsvis.
Framtiden ser hållbar ut. Från början av vår resa planerade vi att initiera våra fysiska arbeten (Moskosel-renoveringar) och sedan fokusera på projekt som kunde täcka längre än geografiska begränsningar (konst och digitala projekt). De fysiska arbetena har tagit längre tid än planerat på grund av oväntade utmaningar med byggnadsarbeten.
Vi har nu påbörjat projektfasen. Vi utvecklar nu en digital plattform som ska attrahera nya inkomstkällor för enskilda personer eller organisationer som vill utveckla nya idéer.
Vi hoppas på att få input och feedback från lokala organisationer för att att få möjlighet utveckla något som är meningsfullt och som kan ge positiva resultat.
Vi vill att arbetet ska
tillföra ett mervärde på olika plan. Om någon är intresserad av att veta mer, kontakta oss gärna. Det skulle vara fantastiskt att se hur vi tillsammans kan skapa något värdefullt.

Detta är en pittoresk biolokal


Artistiskt levande konstverk kallad
Human Art Soil


Denna vackra trana är 2 meter hög och gjord med motorsåg


Café

Detta är en danslokal som har namnet Guldrummet då allt är guldfärgat

Detta är bardisken som har en hög mysfaktor

Pubens övriga utrymme

I detta rum kan lokala förmågor hänga sin konst

Välkommen till Navet Moskosel och delta i en workshop



Välkommen till Moskosel på en odlingsutbildning


Vi bjuder på fika och lunch.

Varmt välkomna till en trevlig dag !







Äntligen !


Efter viss möda och byråkrati så kan Moskosel Framtid med glädje meddela att nu har vi äntligen fått våran första leverans med snus och cigaretter. För att få köpa snus och cigaretter måste man ha fyllt 18 år.
Vi har försökt att fånga upp så många önskemål vi kunnat.

Från och med 2021-09-23 kan ni köpa snus och cigaretter
 på Café Navet    10.00-16.00





Premiärkunden !

Daniel Björkman blev första kunden som handlade tobak på Café Navet. Han berättar att de har stuga i Malmesjaur. Dom är där nästan varje helg och att de är en trogna kunder i den Digitala Lanthandeln.
-Vi har nästan slutat att ta med mat från Piteå för allt finns ju i Moskosel Att ni dessutom nu är ombud för flera aktörer är ju helt fantastiskt. Nu finns allt på Navet. Lanthandel, Café/servering, apoteksombud, SystembolagsOmbud, bussgods, paketutlämning, tobaksförsäljning och uttagsautomat. Vad mer kan man begära ?


Näringslivsenheten besöker Navet.

Karina Lidén besöker Anna Lindgren, Kommunikatör på Navet.
Det var ganska precis 1 år sedan hon besökte oss. Så mycket har skett sedan dess och hon är mäkta imponerad över det jobb som lagts ner och den värdefulla utvecklingen som skett i Moskosel med omnejd.
Att det går så bra i Moskosel är en vinst för hela kommunen. säger Karina.

Karina och Anna diskuterar under dagen vikten med sociala medier och marknadsföring.
Moskosel Framtid har kommit en bra bit på vägen med det.
-Det är en fortgående process och man måste hålla det levande . Gör man inte det missar man liksom målet, avslutar Anna

Lyckad Samverkansträff för byns föreningar.

Moskosel Aktivitetsgrupp som sammankallat till detta möte är mycket nöjda med utfallet av kvällen.

-Det blev ett lyckat möte med en bra dialog . "Glöden" finns bland byns föreningar, det märktes när vi hade Workshop. Det disskuterades livligt i grupperna och det resulterade i många bra och genomförbara tankar och ideér berättar Trea Van Dijken. Det märks att det finns en längtan att hitta tillbaks till den anda som rådde i Moskosel på 80-90 talet.
Samverkansgruppen ska strukturera upp kvällens resultat av mötet och så tar vi det därifrån, säger Anna Jackobsson



Tommi har hittat sitt kall !


Tommi Haapakoski och hans sambo är nyinflyttad i Moskosel och de känner de har hittat hem. Här finns allt man behöver och det är här han vill driva sitt företag.
Namnet Arga smeden bottnar i hans finska bakgrund. Den välbekanta finska sisun. Det vill säga att man besitter följande: Kampvilja, seghet, energi, fightingspirit, uthållighet. Tommi gör allt från fint smide till reparationer på tunga fordon. Entusiasmen lyser igenom och jag ser hur han brinner för sitt yrke. Han visar mig några av hans alster och jag blir imponerad av hans skicklighet.
- För mig är det viktigt att ha en bra dialog med kunden för det är i den jag tar min inspiration. Då jag är en "problemlösare" älskar jag en utmaning.
Vill ni komma i kontakt med Tommi kan ni nå honom på telefonnummer:
070- 5927523
F-skattsedel finns.

Flytten av Spånhålan i bilder

Foto Tage Lidström MOskosel


NYHET !

Moskosel Framtid kommer succesivt att utöka sin service. Nu är vi Ombud för systembolaget.

Har ni frågor och funderingar så ta kontakt med personalen på Navet.


Första kunden !

Att Moskosel framtid tog beslutet att bli Ombud för Systembolaget visade sig bli en omtyckt ny service.

Roger Bokstrand blev den första kunden att hämta ut sin beställning från systembolaget via Ombudet Moskosel Framtid på Café Navet.
- Nu finns det Absolut ingen anledning att åka till Arvidsjaur säger Roger och ler.
Skämt och sida så är det helt fantastiskt det som skett i Moskosel de senaste 2 åren. Moskosel Framtids arbete har verkligen burit frukt. Den Digitala Lanthandeln är helt suverän, bra utbud av varor och man kan handla precis när man vill. Café Navet har otroligt god mat och man kan dessutom köpa hem matlådor. Att servicen utökas är väldigt bra . Avslutningsvis passar Roger på att berömma personalen på Navet. Alltid trevliga och tillmötesgående. Framtiden i Moskosel ser ljus ut.




Vad tycker människor egentligen om Navet och Digitala Lanthandeln ?

Sonja Holmström

.Den digitala butiken betyder mycket för Moskosel . Sortimentet i butiken är beundransvärt, säger Sonja

Läs hela intervjun

Agnes Lundqvist Moskosel

Det märks stor skillnad . Navet och Handlar´n betyder mycket för Moskosel. Jag tror på inflyttningar.

Läs hela intervjun


Lena Johansson

Lanthandeln betyder otroligt mycket för Moskosel och dess omgivning. Chans till inflyttningar ökar radikalt.

Läs hela intervjun

Allan Lindgren

För mig och min fru Gerd betyder butiken mycket. Vi slipper att åka så långt för att handla.För mig och min fru Gerd betyder butiken mycket. Vi slipper att åka så långt för att handla.

Läs hela intervjun


.

Bertil Lindgren

Digitala butiken Handlar`n är det största som hänt i Moskosel på väldigt länge.



Läs hela intervjun

Åsa och Jonas Nilsson Luleå

Åsa och Jonas öser superlativ över Moskosel och den nya affären.
Den betyder oerhört mycket bygden. Och även för oss sommarstugeägare.


Läs hela intervjun

Familjen Renberg gjorde succé


Åke Renberg med familj hade en mycket lyckad " Öppet hus dag ". Från det dom öppnade till lång ut på eftermiddagen kom kunder, inte bara från Moskosel, som ville nyttja den nya däckservicen.

Dagen till ära fick familjen en mycket vacker bukett av tidigare Moskoselborna/företagarna Helen och Dan Lidström.

Moskosel Framtids styrelse önskar Åke med familj stort lycka till !

Tomas Renberg


David Andersson

.

Åke Renberg


Vad tycker Moskoselborna om den nya servicen i byn ?

Ove Persson

-Detta är ett mycket bra tillskott till servicen i Moskosel. Det är ju faktiskt så att man blir ju inte yngre så då är det skönt att kunna få det gjort.

Gunnar Nygren

Detta är precis vad byn behöver. Snart är det sommar och turisterna kommer Dom ska ju börja med att lägga om vägen mellan Moskosel och Arvidsjaur och då lär det nog bli en och annan punktering.


.

Margareta Berg

-Både jag och min man är mycket glada över att familjen Renberg öppnar detta. Vi är båda lite krassliga och behöver hjälp med att lägga om däck, berättar Margareta.

En genialisk lösning

Michael Hofmann 48 år från Munchen Tyskland har hittat sitt paradis. När han var liten så drömde han om ett hus vid vattnet, mycket skog men framförallt lugn och ro. Till vardags är han advokat och internationell tennis domare. Han vill bort från stressen.
-Min intention är att i framtiden bo här permanent. Min dotter är nu 18 år och vuxen. Hon kommer att älska att besöka mig här i Moskosel.
Jag frågar vad han tycker om den Digitala Lanthandeln.
- Helt fantastiskt utbrister han, här finns ju allt man behöver . Har aldrig sett något liknade i Europa. Det är en mycket intelligent lösning. Det skulle aldrig funka i Tyskland. Jag tror att ni behandlar varandra med respekt och tillit här.
Därför fungerar det.


Inte längre Sveriges sämsta service

Moskosel blev för en tid sedan omnämnd som byn med sämst samhällsservice. Nu har byn fått upprättelse.


Dagen då allting förändrades

Sågverket i ruiner


Ulla Edström

Ulla arbetade 12 år på sågen. Hon var den första kvinnan som jobbade på "golvet" .
Läs hela intervjun



Stefan Holmqvist

Stefan var 26 år och jobbade i justeringen där man bestämde kvaliteten på virket.
Läs hela intervjun

Northern Sustainable Futures får selebert besök

Publicerat 2022-06-30

Linda och Goncalo hade under den 16 - 17 juni besök av regionpolitiker, näringsliv, kultur och Arvidsjaur KS. En samlig av kultureliten i Norrbotten.

Linda och Goncalo ger oss en rundtur i den majestätiska skolbyggnaden. Förvandlad till en oas av mångfaldens alla olika uttryck. Rum för rum visar de oss, samtidigt som de berättar tanken bakom kreationerna. Det är med brinnade passion de berättar och införlivar oss i deras värld. Det är en stolthet man hör i deras röster. Och det ska dom vara. Stolta över att genom konst och uttryck som inte låter sig begränsas, sätter lilla Moskosel på världskartan. Här i Moskosel har konsten inga gränser. Här på Moskosel Creative Lab hittar konstnärer ett utrymme att inte gränssättas i sina skapelse, vad det än må vara.

När jag går runt bland alla besökare hör jag hur en del prisar Linda och Goncalo. Någon är stum av beundran. En annan blev jätteinspirerad. Reaktionena var lika många som antalet besökare.



Verksamhetsledare Resurscentrum för konst
Region Norrbotten
Hanna Isaksson

Hanna Isaksson har möjlighet att ge en konstnär residens. (Boende och arbetsstudio under en begränsad tid) Får konstnären inte residens får hen själv bekosta vistelsen eller så får konstnären stöd av Northern Sustainable Futures. Konstnärerna som kommer stannar 1-3 månader. Mer konstnärer vill komma än vad man kan ta emot. Hanna har från dag ett varit en aktiv aktör för NSF, gett support och viss vägledning.

Lars Forsgren
Kommunalråd Arvidsjaur

- Man blir övervädgad. Detta är en häftig uttrycksbomb, säger Lars. Northern Sustainable Futures drar folk till kommunen och är känt i hela världen.
Lars uttrycker också sin glädje att Moskosel
blommat ut de senaste 2 åren. Det är en fantastisk resa ni gjort. Och vad som är mest beundransvärt är att det är helt självskapande. Det är verkligen imponerande och ni Moskoselare ska vara stolta, avslutar han.

Tomas Vedestig
Politiker regionala utvecklingsnämnden

- Det är superhäftigt att komma till Moskosel. En relativt liten by i inlandet och hitta något så globalt som Northern Sustainable Futures. Man se hur kreativiteten flödar och man blir inspirerad.
Jag kommer hädanefter att anväda Moskosel Creative Lab som exempel och förebild.

Peppe Bergström
Kulturchef Norrbotten

- Detta är helt fantastiskt. Vilken kreativitet. Vilket skapande.
Men framförallt är det en bedrift i sig att driva detta.

Moskosel Creative Lab är en förebild för andra kommuner.

Ricky Sandberg
Konst konsulent Regionen

Det är inte första gången Ricky besöker Moskosel Creative Lab.
- Jag imponeras av att det händer nya saker hela tiden . Man får en känsla av storhet och det är helt fantastiskt, säger Ricky.

Margoth Holmqvist Politiker i Arvidslaur (V)

-Wow, säger jag. Så otroligt inspirerande. Och med en fantastisk förutsättning att utveckla tillsammans med hela världen.

Jag är så glad för Moskosels skull. Så mycket har hänt och det är liv i byn igen.

Lunch

Den vegetariska lunchen som bjöds catrades från Moskosel Framtids Café Navet och blev mycket uppskattad.


Olga från Ukraina

Olga Yurasova kommer ifrån krigets Ukraina (Kiev) till lugna Moskosel. Hon är producentdesigner och visuell artist i sitt hemland. Olga är här med sin son som är 1.8 år.
-Jag har blivit så väl emottagen här i Moskosel. Det är fridfullt här.

Olga berättar att det är svårt med skapandet nu. Hennes tankar är med sina landsmän och sitt hemland. Hon har varit här sedan i april och hennes man kommer i september och förhoppningsvis stannar denna familj länge i Moskosel.

Anna och Linda satsar på barnen

Publicerat 2022-06-30

Anna Jakobsson har i flera år varit en eldsjäl i Unga örnar. Nu vill hon tillsammans med Linda Remahl och sin förening Moskosel Creative Park satsa på barnen i bygden.

Unga Örnar Moskosel fick av Leader Lappland beviljat projektet 123 kör. 
Det kan man få när barnen själva har en önskan/ förfrågan till aktiviteter eller inköp av olika slag.Detta är grunden till Linda och Annas planer för sin satsning. Dessutom har Unga örnar och Moskosel Creative Park beviljats verksamhetsstöd av kommunen. Planen är att bygga upp en mötesplats för unga. Med skapande
och aktiviteter.
Ett barnrum med lek och spel, en skaparverkstad samt nyttjande av sporthallen för lek och rörelse
- Detta ska vara en öppen verksamhet för alla gärna i samarbete med andra aktörer och konstnärer.
Aktiviterna startar till hösten och de kommer att vara både spännande och varierande , avslutar Linda Remahl.

Uppstartsmöte med barn och föräldrar

Unga örnar och Moskosel Creative Park annordnade uppstartsmöte för att dels presentera sina planer men samt bolla ideér och fånga upp önskemål av både barn och vuxna.Det var ett lyckat möte där 13 barn och 10 föräldrar deltog.De som inte kunde komma är välkommen på nästa möte. Tid och datum presenteras snart.